nl-NLde-DE

Bron Fd: ROGER COHEN EN EVA ROOIJERS

Roompot Vakanties wordt overgenomen door de Franse participatiemaatschappij PAI Partners. Dat heeft de Nederlandse uitbater van vakantiehuisjes woensdag bekendgemaakt. Volgens Roompot kopen de Fransen het bedrijf voor een 'marktconforme' som.

In de sector is het gangbaar dat rond tien of twaalf keer het bedrijfsresultaat wordt betaald. Roompot behaalde in 2015 een ebitda van zo'n €50 mln. Dat zou betekenen dat PAI ongeveer € 600 mln betaalt voor Roompot.

Uitbreiding

Volgens directeur Jurgen van Cutsem betekent de verkoop dat Roompot zijn plannen voor vernieuwing en uitbreiding versneld kan uitvoeren. 'Door de overname door PAI kunnen wij onze bestaande locaties sneller vernieuwen.'

Roompot hoopt na de overname zijn marktpositie te kunnen verstevigen en uitbreiden 'door middel van strategische overnames en de herontwikkeling van bestaande kustlocaties'. Op dit moment heeft Roompot vakantieparken in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Het bedrijf zegt zich te willen blijven richten op vakantieparken aan de kust.

Buitenlandse toeristen

Veel exploitanten van bungalowparken, waaronder Roompot, moeten de komende jaren fors investeren om consumenten te blijven verleiden een vakantie te boeken. Nederlanders kiezen steeds minder vaak voor een vakantie in bungalowparken, die het daardoor in toenemende mate moeten hebben van buitenlandse toeristen.

Particulieren

Uitbaters van bungalowparken willen daarom grote bedragen investeren om de vakantiehuisjes aantrekkelijker te maken. Dat is niet altijd makkelijk, omdat veel huisjes in de vakantieparken eigendom zijn van particulieren. Die hebben niet altijd zin om te investeren in de vernieuwing van hun bungalows.

Roompot, dat veertig eigen vakantieparken bezit en bij 150 andere parken bemiddelt, zag het aantal gasten de afgelopen jaren licht stijgen van 1,89 miljoen in 2012 naar 1,94 miljoen in 2015. De netto-omzet steeg in deze periode van €255 mln naar €281 mln. Bij het bedrijf werkten end vorig jaar 1059 mensen.

Ondernemingsraad

PAI koopt Roompot van de Nederlandse participatiemaatschappij Gilde Buy Out Partners, die de uitbater van vakantieparken in 2011 overnam. Ook BNP Paribas Fortis, het management van Roompot en oprichter Henk van Koeveringe verkopen hun belang aan de Fransen. De verkoop is onder de voorwaarde dat een adviestraject met de ondernemingsraad van Roompot en een consultatieprocedure met betrokken vakbonden wordt afgerond.

PAI, tot eind vorig jaar in Nederland eigenaar van lingerieketen Hunkemöller, heeft afgesproken dat het huidige management in ieder geval de komende vijf jaar aan Roompot verbonden blijft. Naar verwachting wordt de overname eind september afgerond. PAI heeft wereldwijd €8,3 mrd aan participaties in beheer.